Marka İsmi Bulurken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Markanıza isim bulma konusunda size yol gösterecek sekiz madde…
İşletmenizi farklı kılan şey ne?
Öncelikle marka adı bir vaat taşımalıdır. Vaatten beslenen bir isim güçlü bir başlangıç yapmış olur. Bu yüzden, işletmenizin değerleri ve kimliği üzerine düşünün. Daha önce yaptıklarınızı, hedeflerinizi ve motivasyonunuzu açıklayacak birkaç anahtar kelime seçin. Markanızın kişiliğini yansıtacak kelimelere odaklanın. Türünün tek örneği bir isim bulmak istiyorsanız kendinizi tanımlayacak eşsiz özellikler bulmanız gerektiğini unutmayın.
Marka isminiz kısa, öz ve akılda kalıcı olmalı.
En az kelime ile en çok şeyi anlatmak her zaman başarı getirir. Bu nedenle şirket isminizi belirlerken kısa ve öz olmaya özen gösterin. İnsanları etkileyecek ve “vay be” dedirtecek bir şirket ismi size başarının kapılarını açacaktır!
Orijinal olmaya çalışın, basmakalıplıktan kaçının!
“Taklitler aslını yaşatır”
Paulo Coelho
Kullanacağınız marka isminin kendine has olması ve başka markaları çağrıştırmaması oldukça önemli. Söz konusu özgünlük, ileride sizin adınızla anılacak ürünlerin üretilmesine dahi ön ayak olabilir. Buna ek olarak başka firmaları çağrıştıran isimler kullanmak, dijital aramalarda şirketinizin başka şirketlerle karıştırılmasına neden olur.
Rakiplerinizden ayrışın!
Her gün milyonlarca yeni marka doğuyor. Hal böyle olunca sizin fikriniz, pazarda hali hazırda faaliyet gösteren markalarla karışmamalı. Özellikle ismin ilk harflerinin başka markalarla aynı olması dezavantaj yaratabilir. Örneğin, süt ürünleri pazarına Süt… ile başlayan bir isimle girmek akıllıca olmayabilir, bizden söylemesi…
İsminiz sizi sınırlamasın!
Şirket ismi bulma konusunda dikkat etmeniz gereken konulardan biri de bu ismin uzun vadede size hizmet etmesi. Şirketiniz zaman içerisinde büyüyebilir ve yeni iş modellerine yönelebilir. Bu durumda da seçtiğiniz ismin tüm bu genişlemelere müsait olması gerekir.
Düşündüğünüz İsim Yabancı Pazara Açık Olmalı
Marka ismine yaptığınız yatırım, tanıtım ve reklamlar sayesinde marka bilinirliğinizi artırıyorsunuz. Ancak dikkat etmeniz gereken bir nokta var: Marka isminiz yabancı pazara da uygun olmalı. Yıllarca emek verdiğiniz markanızın ismi, zaman içinde başka ülkelere yapılacak ihracatlarda, marka imaj ve marka konumlandırmanızda size dezavantaj yaratmamalı. İsminizin o ülkedeki anlamına ve diğer marka isim kriterlere uygun olmasına dikkat etmelisiniz.
Ufak bir hatırlatma: KOTON markası Türkiye'de tanınmış bir marka olmasına rağmen anlamı nedeni ile yurt dışında birçok ülkede tescil kriterlerine uygun değildir.
Geri bildirim alın
Sonunda içinize sinen bir isim buldunuz, geri bildirimleri yakınlarınızdan almayın. Ailenizin ve arkadaşlarınızın duruma objektif bakamama ihtimalleri her zaman var. Bu nedenle en iyi geri bildirimi potansiyel müşterilerden veya sektörde çalışan kişilerden alın. Bulduğunuz isimlerin onlar için neyi ifade ettiğini, ne düşündüklerini, isime güvenip güvenmediklerini, sektörle ve yaptığınız işle alakalı bulup bulmadıklarını mutlaka sorun.
Marka İsmi Bulma Robotumuzu Deneyin
Evet sizler için bir marka ismi bulma robotu geliştirdik. Buradaki bağlantıya tıklayarak markanız için isim denemeleri gerçekleştirebilirsiniz. İlham alabilir ve bu gördüğünüz marka önerilerini üzerlerine tıklayarak tescil durumunu sorgulayabilirsiniz!
Kolaylıklar ve iyi eğlenceler! :) Linki göremediyseniz işte burada > www.patentsorgu.com/marka-ismi-bulma-robotu
En Önemlisi ise: Elinizi Çabuk Tutmalısınız.
İsim bulma aşamasında yeterince vakit kaybetmediniz mi? Her gün on binlerce domain ve işletme adı alınıyor.
Eğer hemen harekete geçmezseniz hayallerinize hiçbir zaman ulaşamayabilirsiniz. Bu yüzden içinize sinen bir isim seçin ve uzman kadromuzla hayallerinize ulaşmanıza yardımcı olalım.
Yukarıda listelediğimiz sekiz maddeyle kendi markanıza en uygun ismi bulabilirsiniz. Hâlâ kafanızda soru işaretleri varsa merak etmeyin. Bu bölümden itibaren sizin için örnek olabilecek isimleri ve logoları listeliyoruz. Umarız size ilham olur ve geleceğin değerli markalarından birini bu şekilde oluşturabilirsiniz.
"Markalar İçin Sosyal Medya Stratejisi Oluşturma Rehberi" başlıklı yazımıza buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.