Patent Süreci
Patent Süreci Hakkında Tüm Bilmeniz Gerekenler.
Patent Nedir?
Patentin konusunu buluş oluşturur. Buluş, “tarım dâhil, sanayide herhangi bir sorunun spesifik çözümü” olarak tanımlanır.
Patent, buluş sahibinin buluş konusu ürünü belirli bir süre üretme, kullanma, satma veya ithal etme hakkıdır. Buluş sahiplerine buluşlarını ayrıntılı olarak açıklamaları karşılığında verilen belgeye de patent denir.
Patentli bir buluş; tıpkı işle ilgili alınıp, satılabilen, kiralanıp, kiraya verilebilen diğer mallar gibi buluş sahibinin mülkiyeti haline gelir. Patentler alındıkları ülkeler için hak sahipliği doğurmaktadır. Türkiye'de alınmış bir patent, sadece Türkiye içinde sahibine hak sağlamaktadır ve patentli ürünleri başkalarının Türkiye'ye ithal etmesi durumunda, hak sahibine ithali durdurma hakkı vermektedir.
Neden Buluşuma Patent Almalıyım?
Patenti olan ya da olmayan bir buluş için üretim yapılabilir. Ancak, patentli bir buluş, buluş sahibinin izni olmadan başkaları tarafından üretilemez, satılamaz, ihracatı- ithalatı yapılamaz. Patentli bir ürün hakkında başvuru sahibinden izin alınmadan yapılan faaliyetler için, 551 sayılı Patent Haklarının Korunması Hakkında KHK ile cezai yaptırımlar getirilmiştir.
Patent aşağıda belirtilen avantajları sağlar;
- Özel haklar: Patentler, sadece patent sahibine özel olan, başvuru tarihinden itibaren 20 yıl boyunca buluşun kullanımı, üretilmesi ve satılması ile ilgili haklar sağlar
- Pazarda güçlü yer: Elde edilen bu özel haklarla, başkalarının buluşunuzu ticari anlamda kullanmasını engelleyebilir, rekabet gücünüzü artırarak pazarda ön sıralarda yer alan bir konuma erişebilirsiniz.
- Yatırımların kâra dönüşmesi: Gelişmiş ürünler üretmek için ciddi miktarda zaman ve para yatırımı yapılmaktadır. Patent koruması ile sağlanan özel haklar şemsiyesi altında, yatırımlarınız için yapılan harcamalarınızı kâra dönüştürebilirsiniz.
- Buluş için lisans ve devir anlaşması yapabilme fırsatı: Buluşunuzu kendiniz üretmek istemiyorsanız, başka bir firmayla lisans ya da devir anlaşması yaparak gelir elde edebilirsiniz.
- Şirketiniz için pozitif imaj: Patent sayınızın çok olması, iş ortaklarınız ve yatırımcılar açısından, firmanızın yüksek seviyede uzmanlığa sahip olduğu ve teknolojik kapasitesinin bir göstergesi olarak algılanacak ve şirketinizin pazar değerinin yükselmesini sağlayacaktır.
Patent Alımını Nasıl Gerçekleştireceğim?
Öncelikle buluşunuzun patent alanına mı yoksa faydalı model alanına mı girdiği, ürün/usul patenti, ek patent veya gizli patent olup olmadığının tespiti gerekmektedir. Bu noktada, Patent Vekillerimiz devreye girerek, buluşunuzun doğru alanda tespit edilmesini sağlar. Daha sonra sizinle ortak bir çalışma yürüterek gerekli olan tarifname, istem veya istemler, resimler ve özet hazırlanarak Türk Patent Enstitüsü’ne başvururuz. Bundan sonraki aşamaları da siz değerli müşterilerimiz adına takip eder ve sizi tüm aşamalarda bilgilendiririz.